Miljø og emballage

Når du er i udlandet – fx på sommerferie – er det så ikke altid spændende for dig at komme ind i et lokalt supermarked? Her kan du sammenligne priser – og få en forståelse for, hvordan madvarer bliver håndteret dér, hvor du opholder dig. Du vil sikkert se mælkekartoner, der også har det der kendetegn for miljøvenlig emballage, på sig. Du vil også se, at mange af de andre varer også er pakket ind i emballage, der ikke skader miljøet. Men når du så når hen til frugtafdelingen, så vil du se, at der er papirsposer (jo, de er lavet af genbrugspapir), som du kan putte nogle ferskener eller nektariner i.

Ingen bioplast

Der er ikke en eneste pose af bioplast. Det ville ellers have været rart. Poser af genbrugsplast er jo lidt rarere at putte meget modne ferskner i. De kan smatte ud – og med papir, så er det ikke helt ’holdbart’. Henne i delikatesseafdelingen ser du, at du kan købe skiveskåret skinke i den mængde, som du vil have det. Slagteren har sådan en professionel pålægsskærer, så han kan skære skinken, imens du ser på det. Han vil måske endda spørge dig, om tykkelsen på skiverne er ok.

Særlig emballage til fødevarer

Når han har skåret skinken, så bliver den lagt fint på et stort tykt stykke papir, som ligesom har et plastiklag klistret på sig indvendigt. Er der rigtigt mange skiver, så lægger han sikkert et lille stykke plast imellem lagene. Og så folder han papiret sammen, sætter prismærke på, og rækker dig det. Er det miljøvenlig emballage, slagteren bruger? En ting er sikker: Det er emballage, der er godkendt til brug til fødevarer. Men om det faktisk også er miljøvenligt, det er lidt svært at gennemskue. Det er nok ikke den form for emballage, som vi selv – derhjemme – ville smide i skraldebøtten til plastik eller papir.

Men fordi du er på ferie – og dermed ikke helt ved, hvordan og hvorledes med skrald og genbrug i landet, du besøger, så spørger du måske slagteren om det? Han vil nok fortælle dig, at papiret, som han har pakket din skinke ind i, ikke er til genbrug og, at du skal smide det i den grønne bøtte, der signalerer affald, som ikke kun er rent papir, plast eller aluminium.

I Danmark er Jakodan førende

På din vej videre i supermarkedet kommer du også forbi hylderne med slik og chips. Du kender emballagen. Du ser også, at rengøringsmidlerne er de samme, som dem, du køber hjemme i Danmark. Og det gør indtryk på dig. Her bruger man altså også miljøvenlig emballage i meget stor udstrækning. Prøv selv at se her: Udforsk Jakodan’s udvalg af miljøvenlig emballage til bæredygtige løsninger.

Og henne ved kassen opdager du, at du skal betale et ret stort beløb for en pose af genbrugsplast, som du kan bære dine varer i.

Det overrasker dig måske? Hvorfor? Bilder vi os selv ind, at det kun er i Danmark, vi er gode til det her med genbrug?  I andre lande er de da lige så opmærksomme på, at vi skal genbruge og anvende miljøvenligt emballage i videst mulige udstrækning. Det er jo en fælles opgave at løse problemerne med klimaforandringerne, som vi alle efterhånden har mærket konsekvenserne af.