Det kan være en stor udfordring at skulle bygge. Selvfølgelig kommer det an på, hvad der skal bygges – og hvem der er bygherren. Er du en privatperson, som står for at skulle bygge et hus til familien, vil du nok bede om hjælp fra en arkitekt, som kan tegne huset, sørge for alt det der med tilladelserne og overse håndværkerne, når selve byggeriet går i gang. Men er du en professionel entreprenør, så har du sikkert samarbejde med flere forskellige konsulenter og leverandører.
Stor opgave
Som entreprenør har du muligvis fået en stor opgave. Det kan være, du skal til at opføre en ny sportshal. Det kan være, du skal i gang med et stort sportskompleks, som både indeholder stadion og træningshaller. Du har derfor haft fat i arkitekter og ingeniører og økonomer, og I er lige nu ved at færdiggøre de endelige planer for hele komplekset. I skal i gang med byggeriet. Hurtigt. Så du presser på, for at alle planer ligger klar om ganske få dag.
Men her er det vigtigt, at du ikke kun taler med arkitekterne, ingeniørerne og økonomerne. Du – og eventuelt også arkitekterne og ingeniørerne – bør faktisk også tale med dem, der leverer materialerne og udfører arbejdet. Der kan nemlig være løsninger i form af særlige materialer, som vil dels højne kvaliteten af byggeriet, og som samtidigt vil kunne sikre, at budgettet ikke bliver overskredet. Tag nu fx sådan noget som gulvene i træningshallerne.
Linoleumsgulv er det bedste valg
Alt efter hvad det er for en sport, hallen skal bruges til, kan der være forskelle på, hvilken gulvbelægning der skal lægges. Er det fx en badmintonhal, ja, så kan det tænkes, at det er bedst, at der kommer linoleumsgulv som vist her på. Under det skal der naturligvis lægges et slidlagsgulv, som selve linoleumsgulvet lægges ovenpå. Her er det muligvis en god idé at få fagmandens råd med. Slidlagsgulvet skal måske ikke kun lægges plant, men det skal muligvis også have isolerende effekt, så opvarmning af hallen ikke bliver en kæmpeudgift i fremtiden.
Slidlaget?
Det kan være, at fagmanden vil anbefale, at I overvejer at se på Estrich slidlagsgulve, som er blevet lagt i andre bygninger, der dækker store arealer, inden I vælger det endelige materiale. Estrich slidlagsgulve har den fordel, at de kan fungere isolerende og samtidigt lyddæmpende. Det kan være nødvendigt i nogle haller, at lyden bliver dæmpet, så rumklangen ikke bliver uudholdelig – især hvis der også skal være plads til tilskuere i hallen. En anden fordel ved Estrich slidlagsgulve er, at de kan belægges med næsten hvilket som helst gulvmateriale, som I vælger ud fra de relevante kriterier, I har sat.
Det kan være, at han måske har en anden supergod løsning, som I slet ikke har hørt om. Der udvikles nemlig hele tiden nye materialer og teknologier til store byggerier. Og det er jo ikke altid, at I selv kan nå at holde jer helt, opdaterede omkring nye materialer, der anvendes i byggeindustrien. Men det gør fagmanden. Han ved alt om fx gulve og gulvbelægning, hvis det er det, han lever af at sælge. Og han ved, hvor vigtige gulve er – læs her.